Cechy które wyróżniają ozonowanie od innych metod dezynfekcji:
- pomieszczenia i przedmioty po ozonowaniu nie wymagają mycia,
- ozon nie powoduje korozji metali w przeciwieństwie do niektórych środków odkażających,
- usługę ozonowania można przeprowadzać w pomieszczeniach, gdzie znajdują się produkty spożywcze i żywność bez obawy o ich skażenie – po zastosowaniu ozonu brak jest niepożądanych pozostałości, ozon przemienia się w tlen,
- generatory ozonu wyposażone w wydajne wentylatory równomiernie rozprowadzają ozon w całym pomieszczeniu bądź w miejscach trudno dostępnych, sprawiając iż dezynfekcja ozonem jest dokładniejsza od metod klasycznych np. oprysków.
- ozonowanie skutecznie dezynfekuje nie tylko przedmioty i powierzchnie lecz ozon jako gaz znakomicie oczyszcza powietrze i atmosferę – będąc idealnym rozwiązaniem przy likwidacji nieprzyjemnych, drażniących i uciążliwych zapachów w dezodoryzacji.